Tőzike Tanösvény, Csáfordjánosfa

Nagyon szép az erdő így tőzike virágzás idején. Vasárnap (és jó idő) lévén hatalmas volt a tömeg. Felejthetetlen élmény a rengeteg fehér virág, beborítják az öles fák alját ameddig a szem ellát.

A tanösvény fő látványossága a tavaszi hóolvadást követően – február végétől, akár március végéig – az egész erdő avarszintjét beborító millió szál tőzike virág, de a hely meglátogatása egész évben egy kellemes sétát nyújt. A még elő és már kidőlt több száz éves fák különleges hangulatot adnak az erdőnek, évszaktól függetlenül.

A Répce-menti rétek a Fertő-Hanság Nemzeti Park egyik legszebb részlete Győr-Moson- Sopron és Vas megye határán. A védett terület a Répce Nagygeresdtől Répceszemeréig húzódó szakaszát, az azt övező réteket, valamint a „Tőzikés” erdőt foglalja magába. Számos értékes növény- és állatfaj talál otthonra e területen.

A rétek ölelésében, Csáfordjánosfa határában található a „Tőzikés” erdő. Magyarországon a legnagyobb tömegben e tölgy-kőris-szil ligeterdő alját borítja olvadás után a tavaszi tőzike, melynek virágszőnyegébe ligeti csillagvirág, sárga tyúktaréj, berki szellőrózsa vegyül. Az erdőben az odúlakó madárvilág tagjai költenek: szürke küllő, közép fakopáncs, fekete harkály, nyaktekercs. A fák lombkoronájában fészkel a héja, a karvaly és az egerészölyv.

GCTZTTőzike Tanösvény, Csáfordjánosfa

Share This:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük