Újévi geocaching

Az elmúlt év utolsó pár hónapjában más elfoglaltságaim miatt sajnos hanyagolnom kellett a geocachinget. Volt ugyan pár gyors találatom, de ezekre többnyire csak „lopott idő” jutott. Így nem az igazi a játék, mert mindig rohanni kell. Geocachingelni úgy érdemes, ha eleve ezért indulok útnak és elég idő van a ládakeresésre és az általa megmutatni kívánt hely megismerésére is.

Az év első ládája letudva! Gyorsan meglett a láda. A forrás gyönyörűen karbantartott, kellemes pihenőhely!

A Kiszsidányi-forrás mintegy 5 méter mély, terméskőből kirakott kútból hozza felszínre a nagyon jó minőségű, tiszta forrásvizet. Kora több száz évre tehető. Vizének jó minőségét annak köszönheti, hogy vízgyűjtő területe erdő, mentes a káros behatásoktól.
A forráskúthoz néphagyomány is kapcsolódik, ami kevés megszakítással, napjainkig megmaradt. Minden év Pünkösd szombatján zajlik a „Forráskút-rámolás”, ami a régi időktől fogva a legényavatás szertartása volt, a forrás rendbetételének elvégzése mellett. A legények ezen a napon dalolva vonultak végig a falun, majd a forráshoz érve annak vizét sajtárokkal kimerték. Az avatás előtt álló legénynek le kellett mennie a kútba, hogy bátorságát bebizonyítsa, és fel kellett küldenie a fenékről egy vödör homokot. Egy alkalommal többen is lementek, egészen addig, amíg a kút alja teljesen meg lett tisztítva. A többiek eközben a forrás környékét tették rendbe, ketten-hárman pedig elindultak a faluba tojást gyűjteni, amit a leányok sütöttek.

GCKFKiszsidányi-forrás

A fotók ide kattintva teljes méretben láthatóak »

Share This:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük