Plitvicei tavak – Horvátország

Már régóta „bakancslistás” volt ez a látványosság. Most végre ide is eljutottam. Az idősávos beengedés ellenére hatalmas a tömeg. Hét órát töltöttünk bent, a vége 14 km lett.

A Plitvicei tavak (horvátul: Plitvicka jezera) Karlovactól 75 km-re található tórendszer, amely Horvátország legnépszerűbb nemzeti parkja. Európai viszonylatban is a legvarázslatosabb természeti látványosságok egyike. A 30.000 hektár (300 km2) alapterületű parkot egyedi szépségénél fogva 1979-től az UNESCO a Világörökségek sorában jegyzi. A tórendszert 16, egymáshoz festői vízesésekkel kapcsolódó tó alkotja, melyeket sűrű erdők öveznek. A látogatókat számos erdei és partmenti sétaút várja, melyek helyenként alig a vízszint fölé emelkedő fahidakba torkollanak, így egészen közelről élvezhetjük a szinte mozdulatlan víztükör és kristálytiszta víz páratlan látványát. A gyalogösvényeken kívül kisvonattal és kishajóval és körbejárható a tórendszer, melyek egész éven át üzemelnek.

A tórendszert tápláló Bijela Rijeka (Fehér folyó) és a Crna Rijeka (Fekete folyó) folyók víztömegével, sodrásával és erejével több ezer éven keresztül vájta ki, alakította ki a Plitvicei tavak jelenlegi formáját. A Plitvicei tavak, a tavakat körülvevő hegyek dolomit és mészkő egyvelegéből vannak. Ahol a vízáramlat akadályba ütközött, ott alakultak ki a mai vízesések. Mind ezekből jól következik, hogy a Plitvicei tavak – a víz erejének köszönhetően – még ma is alakulóban van.
A Plitvicei tavak tórendszer legmagasabb tava (Proscanski tó) 637 méteren található, míg a legalsó 503 méter magasan. A 134 méter szintkülönbségen csodálhatjuk meg a vízesések sorozatát.
A Nagy vízesés Horvátország legmagasabb vízesése, magassága 78 méter. Nemcsak méretében de kialakulásában is eltér a többi vízeséstől: amíg a többi vízesést a tavak szintkülönbsége formálja addig a Nagy vízesés a meredek mészkő sziklafalból kizúduló vízzuhatag által keletkezett: az innen 3 kilométerre délre a Prijeka kosa lábánál ered és itt csatlakozik a Plitvicei tavakhoz. A Nagy vízesés esőzésekkor és a tavaszi hóolvadáskor nyújtja a legszebb látványt.

GCplitPlitvicei tavak

A fotók ide kattintva teljes méretben láthatóak »

Share This:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük