GCMTU2 Fertő-parti romantika (esemény láda)

Munkából haza menet. Már jártam itt korábban egy nemzetközi láda megkeresése miatt.

Ez a nyári esemény-geoláda a Magyar Turisztikai Ügynökség támogatásával jelent meg. Bővebb infó a geocaching.hu/mtu oldalon.

Sopronból, Nagycenkről vagy akár Fertőd felől is megközelíthető ez a kicsi fertő-parti község, Fertőboz. Az itt magasodó dombról egyedülálló kilátás nyílik a Fertő-tóra. Tiszta időben Pozsonyt is látni lehet a tó északi oldalán található szélturbina „erdővel” keretezve.

A Gloriett története

A napóleoni háborúk idején, 1800 októberében József nádor, a megyei nemesi seregek vezére, soproni főhadiszállásáról több alkalommal meglátogatta Nagycenken Széchenyi Ferencet.
A Hársfasorról átkocsikázva, átlovagolva a bozi magaslat gerincén ( a mostani üdülőházak helyén – a mai Mázsaház sornál – vezetett az útjuk ) a bozi magaslat széléről gyönyörködtek a Fertő vidékének szépségében.
E látogatások emlékére építtette Széchenyi Ferenc 1802-ben a klasszicista stílusú kilátót. Alkotója, Ringer József fertőrákosi mészkőből készítette a 2,1 m átmérőjű építményt, mely henger alakú, nyugati-keleti oldalán 2-2 oszloppal keretezett nyílása van.
A szépen tagolt párkányzat fölött emelkedő kupola záró gömbben végződik.
Az építményt 1943-ban Széchenyi András renováltatta. A XX. század végén a helyi önkormányzat értékmentő felújítását elvégeztette.

GCMTU2Fertő-parti romantika

A fotók ide kattintva teljes méretben láthatóak »

Share This:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük