250. találat

A Gúti erdőben és a környékén barangoltunk, meglátogattuk a Hubertusz-tölgyet is. Ez a láda lett a 250. találatom a Magyar játéktéren.

A Gúti-erdő
Az Alföld északkeleti részét alkotó Nyírség déli részén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyék határán fekszik az 5175 hektáros Gúti-(más írásmód szerint: Gúthi-)erdő, amely alföldi mércével mérve kiemelkedően nagy összefüggő területet alkot. Legfontosabb fafaja – az állomány negyedét kitevő – őshonos kocsányos tölgy. A fennmaradó területen értékes akácosok, nemesnyár és fenyő díszlik.
Az 1957. óta állami kezelésben levő erdő világhírű vadászterület. Legnagyobb hírnevét az 1972-ben betelepített dámvadnak köszönheti: a világranglista első ötven trófeájából kilenc gazdáját itt ejtették el.

Vadászkastély és Hubertusz-tölgy
A Gúti-erdő mélyén, a Tűzőrző-hegy aljában, szélvédett zugban álló – manapság „vadászkastély” névvel illetett – műemléképület valójában egy meglehetősen grandiózusra sikeredett vadászház. Építése 1885-re tehető, romantikus stílusjegyeket visel. Az épület részben emeletes, két toronyépítménnyel, melyek közül a déli egy járható harmadik szinttel kilátótoronyként funkcionál. A közelmúltban alapos felújításon esett át, jelenleg az erdészet irodaházként használja.
Úgy tartja a hagyomány, hogy a Gúti-erdőt Bocskai István erdélyi fejedelem parancsára telepítették. Ha ez így is van, a műút mellett álló kettős törzsű hatalmas kocsányos tölgy akkor sem láthatta a fejedelmet: korát kb. 250 évesre teszik a szakemberek. A védett faóriás neve Hubertusz-tölgy – csodájára járnak a közeli és távolabbi környék természetkedvelői.

GCGUTIA Gúti-erdő mélyén

A fotók ide kattintva teljes méretben láthatóak »

Share This:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük